Economie socială

Permanent URI for this communityhttps://rses.ince.md/handle/123456789/30

Browse

Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Item
    Principalele caracteristici ale sistemului de prestaţii sociale în Republica Moldova
    (IEFS, 2011) Rojco, Anatolii; Livitchi, Oxana; Hristiuc, Liubovi; Stremenovscaia, Zoia; Vinogradova, Valentina
    În articol se descriu tipurile prestaţiilor sociale stabilite prin lege. Este demonstrat, că prin plătirea pensiilor, a indemnizaţiilor pentru copii, compensaţiilor nominative la plata serviciilor comunal-locative, indemnizaţiile sociale în Moldova se asigură o anumită protecţie socială a populaţiei.
  • Item
    Основные меры по государственному регулированию потребительских цен в Республике Молдова
    (INCE, 2018) Rojco, Anatolii; Vinogradova, Valentina; Stremenovscaia, Zoia
    The article gives an estimation of the dynamics of the consumer price index. It is noted that the growth rates of prices for food products exceeded the increase in prices for non-food products and tariffs for services during the analyzed period. The principal measures for state regulation of consumer prices have been proposed. They will be implemented within the framework of anti-inflationary policy, social policy of smoothing down negative price effects, price and tariff policy.
  • Thumbnail Image
    Item
    Principalele tendinţe de dezvoltare a pieţei forţei de muncă in Republica Moldova
    (Complexul Editorial al INCE, 2016) Rojco, Anatolii; Garabajii, Ecaterina; Stremenovscaia, Zoia
    Actualitatea temei este determinată de procesele complexe care au loc pe piața muncii Republicii Moldova. Scopul studiului este de a identifica principalele tendințe de dezvoltare ale pieței muncii din Republica Moldova, prin intermediul efectuării analizei indicatorilor statistici, calculați pe baza metodologiei BIM. In studiul au fost utilizate următoarele metode: monografică, statistică, comparației, analogiilor. Rezultatul studiului este evaluarea pieții muncii din Republica Moldova.
  • Item
    Evaluarea nivelului şi structurii consumului de produse alimentare al populaţiei Republicii Moldova
    (INCE, 2017) Rojco, Anatolii; Ivanov, Svetlana; Stremenovscaia, Zoia
    Actualitatea acestui articol este condiţionată de faptul că în prezent în Republica Moldova se examinează posibilitatea de oferire a ajutorului social familiilor celor mai nevoiaşe prin acordarea acestora taloane pentru produse alimentare. Pentru a justifica volumuri şi mecanisme de acordare a ajutorului alimentar este necesar de a dispune de date, ce caracterizează situaţia privind consumul de produse alimentare al populaţiei. Scopul articolului constă în evaluarea nivelului şi structurii consumului de produse alimentare a membrilor gospodăriilor casnice în dependenţă de tipul, locul amplasării şi bunăstarea lor. În studiu au fost utilizate următoarele metode: monografică, analogiilor, comparaţia, statistică ş.a. Rezultatele studiului au arătat, că cele mai vulnerabile sunt gospodăriile casnice cu copii, în special familiile cu mulţi copii. Severitatea cea mai mare a problemei de alimentare este caracteristică familiilor mai puţin asigurate cu mulţi copii din I-a grupă quintilică. Consumul majorităţii produselor alimentare la aceste familii nu doar că rămâne în urma nivelului mediu, ci este mai mic decât normele minime, incluse în coşul alimentar al minimul de existenţă.
  • Thumbnail Image
    Item
    Evaluarea principalilor indicatori ai ocupării forței de muncă în sfera micului antreprenoriat din Republica Moldova
    (INCE, 2017) Rojco, Anatolii; Stremenovscaia, Zoia
    Actualitatea temei se datorează faptului că micii antreprenori joacă un rol important în dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Între timp, situaţia privind ocuparea forţei de muncă în sfera micului antreprenoriat în Republica Moldova nu a primit o evaluare ştiinţifică argumentată adecvată. Prin urmare, scopul studiului constă în efectuarea estimării numărului şi structurii micilor antreprenori, ce reprezintă atât un interes ştiinţific, cât şi practic. În studiu au fost utilizate următoarele metode: monografică, analogiilor, comparaţia, statistică ş.a. Ca rezultatul al studiului s-a obţinut o analiza a numărului și structurii micilor antreprenori după sex, locul de reşedinţă, tipuri de activităţi economice şi amplasarea locului de muncă