Cercetări demografice

Permanent URI for this communityhttps://rses.ince.md/handle/123456789/8

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 184
  • Item
    Incluziunea tinerilor aflați în afara sistemului de educație, formare și ocupație profesională (tineri neet)
    (2017) Crismaru, Mariana; Gagauz, Olga; Buciuceanu-Vrabie, Mariana
    Accesul tinerilor la educație și ocupare constituie o prioritate și o problemă de mare actualitate pentru Republica Moldova, dat fiind faptul că în continuare există anumite dificultăți ce țin de integrarea tinerilor în sistemul educațional și pe piața forței de muncă, provocând valorificarea scăzută a potențialului uman al tinerilor. Indicatorii tradiționali prin care se caracterizează forța de muncă și participarea ei în câmpul muncii (rata de activitate, inactivitate, de ocupare și șomaj) nu prezintă informații complete pentru evaluarea gradului de integrare a tinerilor pe piața muncii. Astfel, pentru o mai bună captare a situației tinerilor, în special inactivitatea și vulnerabilitatea lor pe piața muncii, atât organizațiile internaționale, cât și actorii instituționali locali, cercetătorii, tot mai des utilizează conceptul de tineri NEET. Deși sunt mai multe definiții, cel mai des utilizată este definiția implementată de Eurostat, conform căreia tinerii NEET sunt tineri cu vârste cuprinse între 15–24 ani (s-a extins și pentru grupele de vârstă 15–29, 15–19, 20–24 și 25–29 ani), care nu sunt integrați în nicio formă de ocupare, educație sau formare.
  • Item
    Inclusion of youth not in employment, education or training (neet youth)
    (2017) Crismaru, Mariana; Gagauz, Olga; Buciuceanu-Vrabie, Mariana
    The access to education and employment for young people is a priority and, at the same time, one of the main concern of Moldova’s authorities, given that there are still certain difficulties in integrating young people into the education system and labour market, which causes a low valorisation of youth potential. Traditional indicators that describe the labour force and its participation in the labour market (activity and inactivity rate, employment, unemployment) do not provide complete and adequate data for assessing the situation of young people on the labour market. To better capture the situation of youth, especially their inactivity and vulnerability on the labour market, both international organizations and local institutional actors and researchers are increasingly using the concept of NEET youth. Although there are several definitions of the NEET youth concept, the most commonly used is the definition implemented by Eurostat – young people aged 15–24 (extended to age groups 15–29, 15–19, 20–24 and 25–29 years), who are not integrated into any form of employment, education or training.
  • Item
    Integrarea pe piața muncii a unor categorii de persoane în situații de risc
    (INCE, 2018) Cotelnic, Valentina
    În acest articol este analizată una din problemele stringente ce persistă în ultimii ani în Republica Moldova, cum ar fi: relațiile populației economic active şi piaţa forței de muncă. Concomitent, a fost efectuată evaluarea nivelului de ocupare a categoriilor de persoane în situație de risc, a obstacolelor ce fac dificilă ameliorarea situației pe piața muncii, necorelarea locurilor vacante cu numărul de şomeri existenți, politicile orientate către soluționarea problemelor persoanelor defavorizate, integrarea și incluziunea lor în societate, precum și mecanismele de protecție a lor. Cercetarea a arătat că este necesar de urgentat implementarea Observatorului Pieței Muncii; elaborarea prognozelor viabile privind cererea și oferta forței de muncă pentru înlăturarea dezechilibrului dintre cererea și oferta forței de muncă calificată, precum și neadmiterea oricărei forme de discriminare la angajarea în câmpul muncii a persoanelor în situație de risc etc.
  • Item
    Diaspora ca exponent vital în condițiile dezvoltării durabile a Republicii Moldova
    (INCE, 2018) Stirba, Vitalie
    Lucrarea prezintă o observație asupra rezultatului fenomenului migrației ce a influențat acumulărea unui stoc de migranți originari din Republica Moldova. Este sugerată ideea, precum că diaspora poate fi privită în calitate de deținător al unui potențial solid din punct de vedere al capitalului uman, ce poate asigura o creștere economică în contextul dezvoltării durabile din țara de origine.
  • Item
    Familiile etnic-mixte în contextul transformării relațiilor interetnice în Republica Moldova
    (INCE, 2018) Cazacu, Olesea
    Fiind o parte componentă a unei sau a două etnii, familia reprezintă un mediu de desfășurare a proceselor etnice, având un rol important în evoluția structurii etnodemografice a populației, în formarea identității etnice și în interacțiunea diferitor culturi. Familiile etnic-mixte reflectă caracterul complex al proceselor de interacțiune interetnică și, prin urmare, evoluează ca un indicator al relațiilor interetnice în țară. În articol sunt analizate transformările relațiilor interetnice în Republica Moldova, distanța socială dintre grupurile etnice și rolul familiilor etnic-mixte în procesul de dezvoltare a relațiilor interetnice. Metode de cercetare: analiza datelor statistice și recensământului, studiul propriu, analiza secundară a studiilor din domeniu. Rezultatele cercetării au demonstrat că respondenții din familiile etnic-mixte manifestă un grad mai înalt de acceptare a celorlalte etnii, ponderea acestora înregistrând o valoare aproape dublă față de cei din căsătoriile omogene. Se constată un nivel de acceptare destul de ridicat față de căsătoriile cu cetățenii altor state, dar mai scăzut față de persoanele de altă confesiune religioasă. Factorul cu cel mai pronunțat impact asupra acceptării și respingerii altor etnii ține de experiența personală, care în cadrul familiilor etnic-mixte se acumulează. Distanța socială față de celelalte etnii se reduce simțitor în cazul în care respondentul cunoaște personal și/sau chiar are în cercul social propriu reprezentanți ai acestor grupuri.
  • Item
    Evaluarea eficienței unor forme de protecție socială a copiiilor
    (INCE, 2018) Cusnir, Liliana
    Dezvoltarea serviciilor sociale de sprijin pentru copiii din Republica Moldova, se înscrie în contextul necesităţii tot mai stringente de suport a familiei, pentru a preveni sau a o ajuta să depăşească situaţiile de risc. Scopul articolului este de a sublinia eficiența serviciilor publice-sociale oferite de statul moldovenesc care au menirea de a susține copiii, pentru a oferi un mediu sigur şi favorabil îngrijirii, creşterii şi dezvoltării copiilor. Analiza datelor demonstrează că suportul oferit de stat în urma reformelor din ultimii ani prin creșterea indemnizaţiilor pentru creșterea copilului au un impact nesemnificativ, însă au o tendință de creștre a numărului de nașteri pentru categoriile asigurate. În educație, rolul statului după reformele din ultimii ani au avut progrese în ceea ce privește învățământul preșcolar. Rata de cuprindere a educației timpurii a crescut de la 72,6 în 2007 până la 86,7 în 2017, datorită faptului că au fost redeschise și reamenajate mai multe instituții. Însă această problemă nu este încă rezolvată definitiv în zonele urbane. În vederea realizării acestui deziderat, se impune aplicarea de noi mecanisme de protecţie socială a categoriilor de copii din familii cu venituri mici, perfecţionarea cadrului legislativ-normativ, care va asigura accesul populaţiei la minimumul de servicii de asistenţă socială garantat de stat.
  • Item
    Unele probleme ale protecției sociale a populației la bătrânețe
    (INCE, 2018) Tomceac, Ana
    În Republica Moldova, îmbunătățirea asigurării sociale și a asistenței sociale joacă un rol crucial în asigurarea bunăstării populației în curs de îmbătrânire, întrucât îmbătrânirea schimbă semnificativ nevoile, cererea la servicii de sănătate și asistență socială și creează noi nevoi pentru vârstnici, ceea ce are un impact negativ asupra cheltuielilor publice. Prezentul studiu urmărește să analizeze eficiența unor politici de protecție socială a populației în curs de îmbătrânire, rolul acestora în prevenirea riscurilor care pot genera marginalizarea vârstnicilor și să identifice barierele existente în domeniu. În acest articol au fost identificate problemele existente ce vizează asigurarea financiară prestațiilor acordate vârstnicelor. Articolul va fi util autorităților publice, studenților, cercetătorilor implicați în știința economică și specialiștilor care dezvoltă politici sociale.
  • Item
    Dinamica structurii populației a Republicii Moldova în profil teritorial în perioada intercensitară
    (INCE, 2018) Hrusciov, Elena; Boldisor (Carcea), Elena
    În acest articol se analizează dinamica structurii populației Republicii Moldova în profil teritorial în perioada intercensitară. Cercetarea a fost realizată în baza datelor RP 2004 și a RPL 2014. Se constată procesul de reducere a populației tinere și a populației aptă de muncă. Cele mai înalte ponderi ale populației active se înregistrează în municipii și raioanele din apropierea lor. Se atestă creșterea ponderii mai înalte a populației vârstnice în localitățile din nordul țării. Vârsta medie a populației crește în toate localitățile republicii, cea mai înaltă valoare înregistrându-se în r-ul Dondușeni–41,5 ani.
  • Item
    Reintegrarea în câmpul muncii a mamelor cu copii de vârstă preșcolară
    (INCE, 2018) Chistruga-Sinchevici, Inga; Bargan, Natalia
    Echilibrul muncă-viaţă personală reprezintă un factor important al calităţii vieţii şi al muncii. Însă într-o societate plină de responsabilități și angajamente este destul de dificil de a menține un echilibru între viața profesională și cea familială. Articolul este elaborat în baza studiului sociologic ”Părinții între necesitatea de a munci și responsabilitățile familiale” efectuat în perioada august-octombrie 2018 de către Centrul de Cercetări Demografice al INCE, în cadrul căruia au fost realizate 20 de interviuri sociologice cu mame cu copii de vârstă preșcolară (până la 6 ani). S-a stabilit că durata pauzei de îngrijire a copilului este influențată de intențiile profesionale ale femeii, oportunitățile profesionale, necesitățile de a contribui în venitul familiei și starea de sănătate a copilului. Factori importanți pentru obţinerea echilibrului dintre muncă şi viaţă personală sunt calitatea serviciilor instituțiilor preșcolare și programele de muncă flexibile. Studiul a evidențiat însă problema rigidității pieței muncii și slăbiciunea serviciilor de îngrijire a copiilor, ceea ce face dificilă dezvoltarea unui echilibru sănătos între viața personală și cea profesională. Responsabilitatea echilibrului muncă – familie nu ar trebui să cadă în totalitate pe umerii părinților, fiindcă aceasta depinde nu doar de indivizi, ci şi de insitituţiile de protecție socială şi de angajatori.
  • Item
    Abordarea interdisciplinară a comportamentului de sănătate al tinerilor
    (INCE, 2018) Crismaru, Mariana
    În prezent, stilul de viață reprezintă unul dintre cei mai importanți predictori ai sănătății sau, dimpotrivă, a bolii. În acest articol sunt prezentate aspecte multidisciplinare ale comportamentului relaționat cu sănătatea, focusându-ne asupra trăsăturilor caracteristice ale tinerilor. Sunt trasate principalele tendințe sociale și epidemiologice și impactul acestora asupra comportamentului uman. Este descrisă starea sănătății tinerilor prin prisma indicatorilor statistici și datelor din sondaje sociologice. Analiza situației în materie de sănătate și comportamente de sănătate atestă o rată înaltă a mortalității provocate de cauze externe, o creștere a numărului cazurilor de infecţie cu virusul HIV, o rată înaltă a sarcinilor în rândul adolescentelor. O mare parte din tinerii adoptă comportamente cu risc pentru sănătatea proprie, cu repercusiuni mai târziu în viață.