Economie agro-alimentară și dezvoltare rurală
Permanent URI for this communityhttps://rses.ince.md/handle/123456789/15
Browse
18 results
Search Results
Item Tarifele de costuri şi normativele veniturilor nete în agricultură, 2024(INCE, ASEM, 2024) Stratan, Alexandru; Bajura, Tudor; Baltag, Grigore; Chistruga, Boris; Lucasenco, Eugenia; Iatisin, Tatiana; Turetchi, Viorel; Romanciuc, Andrei; Ceban, Alexandru; Gandacova, Svetlana; Bragoi, DianaScopul de bază al elaborării tarifelor îl constituie elucidarea consumurilor de producere a producției și serviciilor agricole în gospodăriile corporative de dimensiuni mari (cu suprafaţa pământurilor agricole peste 25 ha) şi în cele mijlocii (de la 3 până la 25 ha). În prezenta elaborare sunt reflectate consumuri mediu ponderate, social şi economic argumentate pentru atingerea unui nivel stabilit de rodnicie a pământului (de productivitate a animalelor). Tarifele sunt diferenţiate pe formele de gospodărire, inclusiv - gospodăriile corporative mari şi mijlocii. La calcularea tarifelor au fost folosite preţuri actualizate ale mărfurilor industriale şi de altă natură, utilizate în procesul de producţie, precum şi preţuri actualizate ale serviciilor obţinute. De asemenea, modalitatea de calcul a tarifelor de costuri a fost ajustată la utilizarea tehnologiilor contemporane de către gospodăriile agricole autohtone în procesul de obţinere a produsului agricol, precum şi nivelul actual de salarizare a lucrătorilor angajaţi. Alături de formarea (în baza consumurilor stabilite) preţurilor de realizare a produselor (serviciilor) respective, prezentele tarife pot fi utilizate la: planificarea businessului agricol; stabilirea sumelor de despăgubire în caz de apariţie a pierderilor bunurilor, asigurate contra calamităţilor naturale; soluţionarea litigiilor judiciare; încheierea contractelor de arendă etc.Item Tehnologii moderne în sectorul vitivinicol(Artifex, 2023) Iatisin, Tatiana; Colesnicova, TatianaOne of the strategic prerogatives for the sustainable development of the agricultural sector and the economy as a whole is the implementation of modern technologies. The implementation of modern technologies in agriculture will transform and increase the production and quality of products. Therefore, modern agriculture is the most effective and necessary approach for transformation through the use of information technologies in increasing profitability, productivity and sustainability. Innovative technologies in the agricultural sector are seen as a solution for agroindustrial countries to produce healthier, safer and more affordable food in a sustainable and transparent way. In this research we aimed to analyse the benefits of using and implementing modern technologies in the wine sector. The article is elaborated within the framework of the State Program Projects for the period 2020-2023: "Development of new economic instruments for evaluation and stimulation of competitiveness of agriculture of the Republic of Moldova for the years 2020 - 2023" (registered in the State Register of Projects in the field of science and innovation of the Republic of Moldova with the code - 20.80009.0807.16) and "Improvement of mechanisms for implementation of innovative instruments oriented to sustainable growth of welfare of the population of the Republic of Moldova" (registered in the State Register of Projects in the field of science and innovation of the Republic of Moldova with the code - 20.80009.0807.29). Una din prerogativele strategice de dezvoltare durabilă a sectorului agricol și a economiei în ansamblu este implementarea tehnologiilor moderne. Implementarea tehnologilor moderne în agricultură va transforma și va crește producția și calitatea produselor. De aceea, agricultura modernă este cea mai eficientă și necesară abordare pentru transformarea prin utilizarea tehnologiilor informaționale în sporirea rentabilității, productivității și sustenabilității. Tehnologiile inovaționale din sectorul agricol sunt considerate o soluției pentru țările agro-industriale, pentru a produce în mod durabil și transparent alimente mai sănătoase, mai sigure și mai accesibile. În această cercetare ne-am propus analiza avantajelor utilizării și implementării tehnologiilor moderne în sectorul vitivinicol. Articolul este elaborat în cadrul Proiectelor Programelor de Stat pe perioada anilor 2020-2023: „Elaborarea instrumentelor economice noi de evaluare și stimulare a competitivității agriculturii Republicii Moldova pentru anii 2020 - 2023” (înregistrat în Registrul de stat al proiectelor din domeniul științei și inovării din Republica Moldova cu codul - 20.80009.0807.16) și ”Perfecționarea mecanismelor de aplicare a instrumentelor inovaționale orientate spre creșterea durabilă a bunăstării populației Republicii Moldova” (înregistrat în Registrul de stat al proiectelor din domeniul științei și inovării din Republica Moldova cu codul - 20.80009.0807.29).Item Rolul fermierilor mici în antreprenoriatul agricol(2023) Iatisin, TatianaThe paper presents the results of research on the role of small farmers in agricultural entrepreneurship. Farmers have an important role in balancing the need to increase productivity with the need to protect the environment and create value for society. The research is based on reports in the field; scientific papers of local researchers; articles of experts from this domain. Several research methods were applied in the research process: observation method, comparison, time series method, etc.Item Agricultura Republicii Moldova la etapa inițială de postprivatizare: identificarea problemelor și argumentarea direcțiilor de soluționare(2023) Bajura, TudorCulegerea de articole ,,Agricultura Republicii Moldova la etapa inițială de postprivatizare: identificarea problemelor și argumentarea direcțiilor de soluționare” a fost elaborată în cadrul Programului de Stat „Elaborarea instrumentelor economice noi de evaluare şi stimulare a competitivităţii agriculturii Republicii Moldova pentru anii 2020-2023”, proiect realizat în cadrul Secției Economie Agroalimentară și Dezvoltare Rurală a Institutului Național de Cercetări Economice (INCE). Lucrarea include peste 60 de articole semnate de profesorul cercetător, doctor habilitat în științe economice, Tudor (Fiodor) Bajura, care au fost identificate în diverse surse informaționale. Volumul de față este dedicat aniversării de 75 de ani de la naștere a dr. hab., profesorului Tudor Bajura și celor 40 de ani de activitate științifică și didactică.Item Tarifele de costuri şi normativele veniturilor nete în agricultură, 2022(INCE, 2022) Stratan, Alexandru; Bajura, Tudor; Lucasenco, Eugenia; Baltag, Grigore; Romanciuc, Andrei; Gandacova, Svetlana; Turetchi, Viorel; Iatisin, Tatiana; Ceban, Alexandru; Bicu, Alexandra; Bulatovici, Cristina; Lesnic, CristianScopul de bază al elaborării tarifelor îl constituie elucidarea consumurilor de producere a producției și serviciilor agricole în gospodăriile corporative de dimensiuni mari (cu suprafaţa pământurilor agricole peste 25 ha) şi în cele mijlocii (de la 3 până la 25 ha). În prezenta elaborare sunt reflectate consumuri mediu ponderate, social şi economic argumentate pentru atingerea unui nivel stabilit de rodnicie a pământului (de productivitate a animalelor). Tarifele sunt diferenţiate pe formele de gospodărire, inclusiv - gospodăriile corporative mari şi mijlocii. La calcularea tarifelor au fost folosite preţuri actualizate ale mărfurilor industriale şi de altă natură, utilizate în procesul de producţie, precum şi preţuri actualizate ale serviciilor obţinute. De asemenea, modalitatea de calcul a tarifelor de costuri a fost ajustate la utilizarea tehnologiilor contemporane de către gospodăriile agricole autohtone în procesul de obţinere a produsului agricol, precum şi nivelul actual de salarizare a lucrătorilor angajaţi. Alături de formarea (în baza consumurilor stabilite) preţurilor de realizare a produselor (serviciilor) respective, prezentele tarife pot fi utilizate la: planificarea businessului agricol; stabilirea sumelor de despăgubire în caz de apariţie a pierderilor bunurilor, asigurate contra calamităţilor naturale; soluţionarea litigiilor judiciare; încheierea contractelor de arendă etc.Item Current state, obstacles and opportunities for the development of the Champignon mushroom production industry in the Republic of Moldova(INCE, 2022) Turetchi, ViorelDue to their nutritional and economic value, champignon mushrooms are appreciated by both consumers and domestic agricultural entrepreneurs. The ability of this culture to provide up to five - six harvests during the year, the constant demand on the local market for the given product, reflects, at first sight, guaranteed economic successes for potential mushroom producers. However, the specifics of the local market, as well as the technical and material conditions available for carrying out the production process in the conditions of the Republic of Moldova, carry a series of risks that can seriously compromise the success of the given business. The purpose of this work is to confirm the economic advantage of producing champignon mushrooms in the conditions of our country, to reflect the necessary technological measures to be implemented, the risks that may arise in the production process. General research methods (empirical and theoretical methods) were used in the preparation of the report, the analysis of statistical data reflecting the dynamics of the foreign and local markets was widely applied. The report presents both the analysis of the statistical data and the derived conclusions, and the effects are interpreted through the lens of promoting agricultural products with a high economic value. The results of the report present the dynamics of the local mushroom production sector, development opportunities and measures to make the field more efficient.Item Sectorul agricol al culturilor multianuale bacifere în Republica Moldova – evoluție, eficiența, oportunități, riscuri(INCE, 2022) Turetchi, ViorelEficiența activitați agricole este strict determinat de o serie de factori cum ar fi: relevanța tehnologilor implementate, managementul calitativ a procesului de producere, strategiile de marketing promovate. Abordarea reușita a acestor elemente, determinarea corecta, in dependența de cerere și oferta a produsului agricol ce urmeaza a fi obținut, garanteaza succesul afacerii in domeniul dat. In prezent, obiectivul de baza a intreprinderilor agricole autohtone este plasarea accentelor pe obținerea unui produs cu o valoare economica inalta, accesibil ca preț și calitate atat pe piața interna, cat și externa. Astfel, una din ramurile agricole, care are capacitatea de a se conforma cerințelor respective este sectorul culturilor multianuale bacifere.Item Hierarchy of responsibilities regarding the food security of the country in the conditions of the increased impact of the different risk phenomena(INCE, 2022) Bajura, Tudor; Gandacova, SvetlanaAny economic activity, being based on essential costs of labor, materials, energy sources, etc., means that the results of the activity are higher compared to these costs, the difference between which, in principle, is an economic effect. At the same time, for the agricultural activity, together with the size of the economic effect, it is very important that the final results are not only efficient, but also guaranteed, that is, not to be subjected or even harmed by various risk phenomena. This need is doubly important in case of occurrence of risk phenomena (for example - drought, hail, torrential rains, etc.) repeatedly, or in case of concomitant action of various risk phenomena, we admit the case, natural risks and anthropogenic risks. The argument for the above-mentioned need is simple - agriculture produces goods, which cannot be replaced (globally) by any other goods. With the exception of food reserves from previous periods (if any), there is no possibility of the survival of the population of a country, a region or the population of the planet in the event of the occurrence and negative action of repeated or concomitant risk phenomena (usually). From here the actuality of the topic and its theoretical-practical importance. The aim of the paper The aim of the research is to determine the main and specific characteristics of a multilateral, hierarchically perfect arranged system of ensuring the country's food security in the face of increasingly obvious climate instability and / or volatility of regional (global) agri-food markets. The methods applied The main methods of solving the researched problem were used the dialectical method with its main elements: analysis, synthesis, scientific abstraction, comparison, statistical grouping, elaboration and use of norms, graphic methods, descriptive and analytical method, etc. The relevant results, obtained from the research carried out, are: − arguing the need to optimize the size and diversification of the directions of activity (specialization directions) of private agricultural holdings according to the typologies practically existing in the EU. − the reasoned hierarchy of the responsibilities of the different levels regarding the assurance of food security in the conditions of the socio-economic crises, analogous to the COVID-19 pandemic.Item Implementarea sistemului informațional geografic în agricultură: experiența internațională vamală(Artifex, 2021) Doga, Valeriu; Colesnicova, Vlada; Hristev, ElenaThe international experience of industrialized countries through the prism of implementing GIS in agriculture is analyzed in this scientific article. Today, in developed countries, the industrialization of agriculture requires the introduction of the most modern information and telecommunications technologies not only in the field of management, but also in the field of agriculture. One of the most promising ways to improve the efficiency of agricultural production management is to use information systems based on geoinformation technologies (GIS- technologies). All this will create conditions for the sustainable development of rural areas, which is one of the most important strategic objectives of state policy in many countries, the achievement of which allows to ensure food security, increase the competitiveness of the economy and the welfare of citizens.Item Sectorul agroalimentar al Republicii Moldova în anul 2020: între secetă și pandemia COVID-19(INCE, 2020) Stratan, Alexandru; Lucasenco, EugeniaAgricultura Republicii Moldova, în anul 2020, se confruntă cu două provocări semnificative și anume seceta și pandemia Covid-19. Acestea s-au manifestat prin diminuarea producției globale, compromiterea suprafețelor culturilor de toamnă pentru boabe și masă verde, întreruperea lanțurilor de aprovizionare, etc. Măsurile întreprinse întru redresarea situației au mai mult un caracter temporar, de sprijin, pe viitor fiind necesare o serie de acțiuni axate pe reabilitarea sistemelor de aprovizionare cu apă și crearea unor sisteme de irigare moderne, majorarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, precum și susținerea dezvoltării lanțurilor valorice scurte ce ar duce la diminuarea impactului negativ al unor asemenea fenomene nefavorabile.