Economie agro-alimentară și dezvoltare rurală
Permanent URI for this communityhttps://rses.ince.md/handle/123456789/15
Browse
52 results
Search Results
Item Agricultura Republicii Moldova la etapa inițială de postprivatizare: identificarea problemelor și argumentarea direcțiilor de soluționare(2023) Bajura, TudorCulegerea de articole ,,Agricultura Republicii Moldova la etapa inițială de postprivatizare: identificarea problemelor și argumentarea direcțiilor de soluționare” a fost elaborată în cadrul Programului de Stat „Elaborarea instrumentelor economice noi de evaluare şi stimulare a competitivităţii agriculturii Republicii Moldova pentru anii 2020-2023”, proiect realizat în cadrul Secției Economie Agroalimentară și Dezvoltare Rurală a Institutului Național de Cercetări Economice (INCE). Lucrarea include peste 60 de articole semnate de profesorul cercetător, doctor habilitat în științe economice, Tudor (Fiodor) Bajura, care au fost identificate în diverse surse informaționale. Volumul de față este dedicat aniversării de 75 de ani de la naștere a dr. hab., profesorului Tudor Bajura și celor 40 de ani de activitate științifică și didactică.Item Cooperation for Innovation: Opportunities and Challenges for SMEs (The Case of the Republic of Moldova)(LUMEN Publishing, 2020) Stratan, Alexandru; Novac, Alexandra; Vinogradova, NataliaIn the contemporary economy, the sustainable growth of the competitiveness of small and medium-sized enterprises (SMEs) can be ensured provided that innovations are implemented in enterprises. The innovative potential of enterprises can be raised through various methods, including cooperation with other enterprises and researchers. The purpose of this paper is to analyze the innovation activity of SMEs in the Republic of Moldova and identify opportunities and barriers to cooperation of SMEs with other enterprises and research institutions in the Republic of Moldova in order to develop and/or implement innovations. The results of the research showed that in the Republic of Moldova, SMEs are quite reluctant and passive in cooperating with other companies and research institutions to implement innovations. Moreover, for the most part, Moldovan SMEs are not aware of the need to implement innovations based on research results, but researchers - of the need to market their results.Item Pădurile Moldovei – principala sursă energetică autohtonă a economiei naţionale(2012) Bajura, TudorÎn legătură cu scumpirea permanentă şi cu ritmuri exagerate a surselor energetice importate devine tot mai accentuată problema asigurării securităţii energetice a Republicii Moldova. Drept consecinţă, alături de formele tradiţionale ale acestor surse, tot mai necesară devine utilizarea (cu implicarea tehnologiilor noi) a surselor alternative de energie. Sunt propuse de a fi revitalizate capacităţile anterior edificate a încălzirii caselor de locuit, mai ales în spaţiul rural, cu instalaţii moderne de încălzire în baza lemnului de foc, peletelor, brichetelor etc. Din punctul organizatoric se recomandă iniţierea unui scenariu masiv de privatizare a pădurilor şi revitalizarea pieţei autohtone a combustibilului solid.Item Tendinţele dezvoltării sectorului agricol autohton la etapa post-privatizare(2014) Bajura, TudorItem Piaţa funciară autohtonă în ascensiune evidenţă(2018) Bajura, TudorItem Relaţii funciare şi preţuri de piaţă a terenurilor agricole în Republica Moldova(2017) Bajura, TudorPiaţa funciară, dar şi relaţiile funciare autohtone corespund în întregime, fie şi cu unele restricţii din partea statului, caracteristicilor specifice şi celor generale ale economiei de piaţă. Una din cele mai importante dintre aceste caracteristici o constituie ritmul înalt de creştere a circuitului de piaţă a terenurilor agricole tranzacţionate.Item Proiect investițional de tip model în domeniul agrar – înființarea unei ferme de producere și procesare a laptelui de capră în ferme de tip intensive(INCE, 2022) Baltag, GrigoreCreșterea caprinelor a devenit în ultimii 10-12 ani popular în localitățile rurale ale Republicii Moldova. Șeptelul s-a majorat cu circa 30 de mii de capete din anul 2010 până la începutul anului 2022. În condițiile de reducere a populației și îmbătrânirii ei, tot mai mulți țărani preferă capra în raport cu vaca sau oaia. Avantajele sectorului de capre față de celelalte sectoare ale ramurii zootehnice sunt superioare, în special cantitatea de lapte în raport cu cea a furajelor consumate, gradul de prolificitate a femelelor în raport cu oile, rezistența la condițiile climaterice. Acestea dar și alte raționamente au stat la baza dezvoltării sectorului de caprine din țară. La elaborarea proiectului investițional s-a luat în considerare întreaga gamă de inputuri necesare pentru asigurarea unui proces desăvârșit și durabil al fermei de creștere a caprelor la carne. De asemenea, pentru o dezvoltare coerentă și, ținând cont de interesele actuale ale fermierilor, s-a luat în considerare rasa de capre ce urmează a fi exploatată în cadrul fermei. În acest proiect fermierii Proiectul demonstrează necesitatea orientării crescătorilor de animale spre forme de cooperare, utilizarea oportunităților de procesare primară și aprofundată a 6 producțiilor, astfel răspunzând cerințelor consumatorilor și a diverselor piețe de desfacere. Proiectul investițional vine în ajutorul fermierilor, tinerilor antreprenori interesați să dezvolte afaceri rurale, studenților programelor de studii din domeniul zootehnic și economic. Editarea și publicarea proiectului investițional va servi ca sursă bibliografică la elaborarea planurilor de afaceri în domeniul afacerilor cu lapte de capră, creșterii animalelor ș.a. Datele și rezultatele ce sunt expuse în proiectul investițional sunt raportate la o gospodărie agricolă – model ce are șeptel de circa 300 capete de capre de rasa Saanen. Proiectul investițional oferă informații despre creșterea și îngrijirea animalelor, producția de lapte și procesarea laptelui în brânzeturi și cașcavaluri. Proiectul oferă descriere detaliată a activității operaționale, în mod desfășurat prezintă rezultatele activității economice și reflectă poziționarea lanțului valoric al afacerii în raport cu rezultatele financiare (Baltag, 2021).Item Proiect investițional de tip model în domeniul agrar – înființarea unei livezi intensive de cireși(INCE, 2022) Ceban, Alexandru; Lucașenco, EugeniaÎncă din perioada sovietică fructele moldovenești au moștenit înalta apreciere pentru calitățile gustative și calitatea acestora, Moldova fiind unul din cei mai importanți producători și procesatori de diverse fructe, asigurând atât piața locală, cât și întreg spațiul sovietic. La momentul de față, acest sub-sector este la fel de important, aducând o plus valoare întregii activități agricole desfășurate în Republica Moldova. Cultivarea cireșelor reprezintă una din ramurile actuale pentru fermierii din Republica Moldova, alături de creșterea și cultivarea merelor, prunelor, caiselor, vișinelor și piersicilor. Printre fructele exportate, o nișă importantă este ocupată de cireșele moldovenești, care pas cu pas încep a-și realiza potențialul de export. Acest fapt este demonstrat de implicarea tot mai intensivă a întreprinderilor agricole și a gospodăriilor țărănești care și-au arătat interesul în cultivarea cireșilor prin faptul că au atins o pondere de 79,3% din totalul suprafețelor de plantații de cireși pentru anul 2021.Item Current state, obstacles and opportunities for the development of the Champignon mushroom production industry in the Republic of Moldova(INCE, 2022) Turetchi, ViorelDue to their nutritional and economic value, champignon mushrooms are appreciated by both consumers and domestic agricultural entrepreneurs. The ability of this culture to provide up to five - six harvests during the year, the constant demand on the local market for the given product, reflects, at first sight, guaranteed economic successes for potential mushroom producers. However, the specifics of the local market, as well as the technical and material conditions available for carrying out the production process in the conditions of the Republic of Moldova, carry a series of risks that can seriously compromise the success of the given business. The purpose of this work is to confirm the economic advantage of producing champignon mushrooms in the conditions of our country, to reflect the necessary technological measures to be implemented, the risks that may arise in the production process. General research methods (empirical and theoretical methods) were used in the preparation of the report, the analysis of statistical data reflecting the dynamics of the foreign and local markets was widely applied. The report presents both the analysis of the statistical data and the derived conclusions, and the effects are interpreted through the lens of promoting agricultural products with a high economic value. The results of the report present the dynamics of the local mushroom production sector, development opportunities and measures to make the field more efficient.