Economie agro-alimentară și dezvoltare rurală

Permanent URI for this communityhttps://rses.ince.md/handle/123456789/15

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Item
    Tarifele de costuri şi normativele veniturilor nete în agricultură, 2024
    (INCE, ASEM, 2024) Stratan, Alexandru; Bajura, Tudor; Baltag, Grigore; Chistruga, Boris; Lucasenco, Eugenia; Iatisin, Tatiana; Turetchi, Viorel; Romanciuc, Andrei; Ceban, Alexandru; Gandacova, Svetlana; Bragoi, Diana
    Scopul de bază al elaborării tarifelor îl constituie elucidarea consumurilor de producere a producției și serviciilor agricole în gospodăriile corporative de dimensiuni mari (cu suprafaţa pământurilor agricole peste 25 ha) şi în cele mijlocii (de la 3 până la 25 ha). În prezenta elaborare sunt reflectate consumuri mediu ponderate, social şi economic argumentate pentru atingerea unui nivel stabilit de rodnicie a pământului (de productivitate a animalelor). Tarifele sunt diferenţiate pe formele de gospodărire, inclusiv - gospodăriile corporative mari şi mijlocii. La calcularea tarifelor au fost folosite preţuri actualizate ale mărfurilor industriale şi de altă natură, utilizate în procesul de producţie, precum şi preţuri actualizate ale serviciilor obţinute. De asemenea, modalitatea de calcul a tarifelor de costuri a fost ajustată la utilizarea tehnologiilor contemporane de către gospodăriile agricole autohtone în procesul de obţinere a produsului agricol, precum şi nivelul actual de salarizare a lucrătorilor angajaţi. Alături de formarea (în baza consumurilor stabilite) preţurilor de realizare a produselor (serviciilor) respective, prezentele tarife pot fi utilizate la: planificarea businessului agricol; stabilirea sumelor de despăgubire în caz de apariţie a pierderilor bunurilor, asigurate contra calamităţilor naturale; soluţionarea litigiilor judiciare; încheierea contractelor de arendă etc.
  • Item
    Tarifele de costuri şi normativele veniturilor nete în agricultură, 2022
    (INCE, 2022) Stratan, Alexandru; Bajura, Tudor; Lucasenco, Eugenia; Baltag, Grigore; Romanciuc, Andrei; Gandacova, Svetlana; Turetchi, Viorel; Iatisin, Tatiana; Ceban, Alexandru; Bicu, Alexandra; Bulatovici, Cristina; Lesnic, Cristian
    Scopul de bază al elaborării tarifelor îl constituie elucidarea consumurilor de producere a producției și serviciilor agricole în gospodăriile corporative de dimensiuni mari (cu suprafaţa pământurilor agricole peste 25 ha) şi în cele mijlocii (de la 3 până la 25 ha). În prezenta elaborare sunt reflectate consumuri mediu ponderate, social şi economic argumentate pentru atingerea unui nivel stabilit de rodnicie a pământului (de productivitate a animalelor). Tarifele sunt diferenţiate pe formele de gospodărire, inclusiv - gospodăriile corporative mari şi mijlocii. La calcularea tarifelor au fost folosite preţuri actualizate ale mărfurilor industriale şi de altă natură, utilizate în procesul de producţie, precum şi preţuri actualizate ale serviciilor obţinute. De asemenea, modalitatea de calcul a tarifelor de costuri a fost ajustate la utilizarea tehnologiilor contemporane de către gospodăriile agricole autohtone în procesul de obţinere a produsului agricol, precum şi nivelul actual de salarizare a lucrătorilor angajaţi. Alături de formarea (în baza consumurilor stabilite) preţurilor de realizare a produselor (serviciilor) respective, prezentele tarife pot fi utilizate la: planificarea businessului agricol; stabilirea sumelor de despăgubire în caz de apariţie a pierderilor bunurilor, asigurate contra calamităţilor naturale; soluţionarea litigiilor judiciare; încheierea contractelor de arendă etc.
  • Item
    Current state, obstacles and opportunities for the development of the Champignon mushroom production industry in the Republic of Moldova
    (INCE, 2022) Turetchi, Viorel
    Due to their nutritional and economic value, champignon mushrooms are appreciated by both consumers and domestic agricultural entrepreneurs. The ability of this culture to provide up to five - six harvests during the year, the constant demand on the local market for the given product, reflects, at first sight, guaranteed economic successes for potential mushroom producers. However, the specifics of the local market, as well as the technical and material conditions available for carrying out the production process in the conditions of the Republic of Moldova, carry a series of risks that can seriously compromise the success of the given business. The purpose of this work is to confirm the economic advantage of producing champignon mushrooms in the conditions of our country, to reflect the necessary technological measures to be implemented, the risks that may arise in the production process. General research methods (empirical and theoretical methods) were used in the preparation of the report, the analysis of statistical data reflecting the dynamics of the foreign and local markets was widely applied. The report presents both the analysis of the statistical data and the derived conclusions, and the effects are interpreted through the lens of promoting agricultural products with a high economic value. The results of the report present the dynamics of the local mushroom production sector, development opportunities and measures to make the field more efficient.
  • Item
    Sectorul agricol al culturilor multianuale bacifere în Republica Moldova – evoluție, eficiența, oportunități, riscuri
    (INCE, 2022) Turetchi, Viorel
    Eficiența activitați agricole este strict determinat de o serie de factori cum ar fi: relevanța tehnologilor implementate, managementul calitativ a procesului de producere, strategiile de marketing promovate. Abordarea reușita a acestor elemente, determinarea corecta, in dependența de cerere și oferta a produsului agricol ce urmeaza a fi obținut, garanteaza succesul afacerii in domeniul dat. In prezent, obiectivul de baza a intreprinderilor agricole autohtone este plasarea accentelor pe obținerea unui produs cu o valoare economica inalta, accesibil ca preț și calitate atat pe piața interna, cat și externa. Astfel, una din ramurile agricole, care are capacitatea de a se conforma cerințelor respective este sectorul culturilor multianuale bacifere.