Adaption of trading platforms to digital age - Iordachi, Victoria; Timus, Angela (INCE, 2017)
Scopul principal al acestui studiu este prezentarea celor mai importante principii care sunt luate în consideraţie de către traderi (în mod special, de către traderi începători) în procesul de alegere a platformei pentru tranzacţionare cu instrumente financiare. Una din condiţiile pentru adaptarea sistemelor multilaterale de tranzacţionare noii ere informaţionale este asigurarea unui proces sigur şi fiabil de tranzacţionare, cu reguli facile de acces pentru toţi investitori. În acelaşi timp, pentru a opera eficient, platformele de tranzacţionare trebuie să ţină pas cu dezvoltarea tehnologiilor informaţionale. A doua parte a studiului prezintă o analiză critică a Sistemului Multilateral de Tranzacţionare (M.T.F.) implementat în cadrul Bursei de Valori a Moldovei (BVM). În urma analizei s-au constatat multiple probleme, cu care se confruntă BVM, ce ţin de lipsa capacităţilor practice în procesul de vânzare a valorilor mobiliare, dar şi absenţa operatorilor de piaţă cu abilităţi profesionale tehnice, precum şi alte obstacole care încetinesc digitizarea acestei instituţii. În final, sunt date nişte recomandări pentru îmbunătăţirea regulilor de tranzacţionare în cadrul Sistemului Multilateral de Tranzacţionare a BVM.

The main purpose of the article is to present the most important operating principles, which are considered by traders (especially the novice ones) in the process of selecting the trading platform to trade stocks. One of the conditions for adapting multilateral trading systems to the new information age is ensuring online, safe and reliable trading with easy access rules for all investors. Also, to operate efficiently, it is crucial for trading platforms to keep pace with technological developments. The second part of the study presents a critical analysis of the Multilateral Trading System (MTF) of the Moldova Stock Exchange (MSE). The analysis finds that the Moldova Stock Exchange faces problems related to low development of stock exchange transactions’ technology, lack of practical skills in the sale of securities and lack of market operators with professional IT abilities, as well as other obstacles that cease this institution’s digital development. Finally, there are given some recommendations for the improvement of trading rules within the Multilateral Trading System of the Moldova Stock Exchange.
Abstract în lb. rom., engl. Bibliogr.: p. 47 (7 titl.). JEL Classification: G10, G20.
Keywords: Sistemul Multilateral de Tranzacţionare; platforma de tranzactionare; contul Demo; broker; traider; marja initiala; instrument financiar; Multilateral Trading Facility; trading platform; Demo account; trader; initial margin; financial instruments