Întreprinderile mici și mijlocii – promotorul principal al creșterii potențialului economic al Republicii Moldova - Oleiniuc, Maria; Bordea, Olesea (INCE, 2022)
În ultima perioadă de timp, se atestă faptul, că IMM-le sunt considerate „coloana vertebrală” a oricărei economii naționale. Atât la nivel național precum și internațional, întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) sunt considerate baza esențială pentru dezvoltarea și creșterea economică, inovație și ocuparea forței de muncă. Flexibilitatea și adaptabilitatea sectorului ÎMM sunt factorii specifici pentru devansarea perioadelor de criză economică, fiind extrem de remarcante pentru perioada actuală de recesiune. În contextul socio – economic actual, întreprinderile mici și mijlocii devin forțe motrice în plină dezvoltare ai creșterii economice, fiind predominate în domeniul industriilor noi. P. Drucker, considerat de revista Economist „cel mai mare gânditor pe care știința managementului l-a produs vreodată”, afirma că ÎMM-urile reprezintă „catalizatorul principal al creșterii economice”. Deci, putem constata că ÎMM-urile se identifică, cu sectorul privat, fiind principala sursă de locuri de muncă, de inovație și de productivitate în cadrul economiei naționale, accelerând progresul științific și tehnologic, saturând piața cu bunuri de o calitate cerută, deci, datorită acestor tipuri de afaceri, se rezolvă majoritatea problemelor sociale și economice. Antreprenoriatul ca una dintre formele specifice de manifestare a relațiilor sociale, contribuie nu numai la eficientizarea potențialului material și spiritual al societății dar și la crearea „terenurilor” favorabile pentru realizarea practică a abilităților și talentelor fiecărui individ, conducând la unirea națiunii și la conservarea spiritului ei național. Relevanța studiului este determinată de faptul că antreprenoriatul este elementul important și se consideră un garant al existenței unei economii pe piața dezvoltată. În baza acestor cercetări, putem constata, că întreprinderile mici și mijlocii contribuie semnificativ la creșterea potențialului economic al oricărei țări inclusiv și a Republicii Moldova.
Small and medium enterprises – the main promoter of the growth of the economic potential of the Republic of Moldova
Text: lb. rom. Abstract în lb. rom. Bibliogr.: p. 133 (17 titl.). JEL Classification: L26.
Keywords: ÎMM; micul business; venit; COVID-19; small and medium-sized enterprise; small business; income; Republica Moldova